גידולי המעי הגס


סרטן המעי הגס שכיח מאוד במדינות העולם המערבי ובישראל והרבה פחות באזורים אחרים כגון מערב אפריקה. ההסבר לכך נעוץ ככל הנראה בתזונה של האוכלוסייה המערבית, הנשענת על מזונות דלים בסיבים ועשירים בשומנים.

colon-tumors.jpg

התמונה מציגה את 4 השלבים של סרטן המעי כפי שמוסבר בטקסט

שכיחות סרטן המעי הגס עולה עם הגיל ועולה באופן משמעותי לאחר גיל 50. מכאן חשיבות לבדיקותסקר מעל גיל 50 הכוללות בדיקת דם סמוי בצואה או הדמיה ישירה של המעי הגס בעזרת קולונוסקופיה. חשוב לציין כי ככל שהגילוי נעשה בשלב מוקדם יותר, כך גדלים אחוזי הסיכוי להחלמה. כאשר מדובר בגידול שהוא טרום סרטני, דהיינו במצב של פוליפ או כאשר הוא עדיין קטן, אחוזי ההחלמה מתקרבים ל100%.

סימנים להתפתחות סרטן המעי יכולים לכלול חולשה, כאבי בטן, עצירות מתגברת או דם ביציאה.
אבחנה חד משמעית של גידול במעי הגס נעשית בקולונוסקופיה. לאחר האבחנה מבצעים בד"כ CT של הבטן על מנת להעריך את שלב הגידול.
בסרטן המעי הגס ניתן להבחין בחמישה שלבים עיקריים:


שלב טרום סרטני
 – כאשר ישנו ממצא של פוליפ ובביופסיה אין התמרה סרטנית.
שלב I - גידול המוגבל לאזור רירית או תת-רירית של דופן המעי.
שלב II - גידולהמוגבל לדופן החיצוני של המעי.
שלב III - כאשר ישנה מעורבות של בלוטות למפה סביב אזור הגידול.
שלב IV - גידול ששלח גרורות לאיברים אחרים.

 

 

 

יש לכם שאלה ? כתבו לנו

בעמוד זה נכתבו 561 שאלות אישיות של גולשים, כל שאלה באתר מקבלת מענה מצוות הרופאים של הקבוצה לכירורגיה

כל טיפול למטרת ריפוי, במקרה של סרטן המעי הגס, מחייב ניתוח עם כריתת מקטע המעי הגס המעורב בגידול ובלוטות הלימפה מסביב.

עד לפני מספר שנים הדבר היה מחייב פתיחה פורמלית של חלל הבטן לצורך הכריתה. כיום אצל חלק נכבד של החולים ניתן לבצע את הניתוח בצורה לפרוסקופית המאפשרת החלמה מהירה יותר.
הניתוח הלפרוסקופי מתבצע בהרדמה כללית. לאחר סקירה מדוקדקת של חלל הבטן כורתים את הגידול ומאחים בחזרה את שני קצותיו של המעי. עם תום הכריתה מבצעים חתך מינימלי להוצאת הגידול מחלל הבטן.
היתרון שבשיטה הלפרוסקופית הוא תהליך החלמה מהיר יותר, פחות כאבים, פחות ימי אשפוז וכן יתרון אסתטי. כמו כן נמנעים חלק מסיבוכי פצע ניתוח השכיחים יותר בניתוחים הסטנדרטים.

בתחילת העידן הלפרוסקופי היה ויכוח האם השיטה הלפרוסקופית הינה בטוחה להסרת גידולים ממאירים. בעקבות הויכוח נעשו מחקרים ארוכי טווח שהכיחו כי שהשיטה הלפרוסקופית טובה לטיפול בסרטן המעי הגס.
האם מעבר ליתרונות שצוינו יש הבדלים נוספים בין שיטה זו לניתוח רגיל? הניתוח הלפרוסקופי הוא מעט יקר יותר בשל השימוש בציוד יעודי לשיטת ניתוח זה. כמו כן הניתוח במקרים מסוימים יכול להיות מעט ארוך יותר מניתוח רגיל. בנוסף מדובר בשיטה הדורשת מימנות מיוחדת מצד הרופא הנעזר בה.

האם ישנם אנשים שאינם מתאימים לשיטה הלפרוסקופית?

כריתה לפרוסקופית של גידול במעי הגס איננה מתאימה בהכרח לכל אחד. במצבי מחלה מתקדמים יותר כאשר הגידול גדול מאוד או חודר לאיבר סמוך יתכן שהשיטה לא תתאים ואז אנו מבצעים את הניתוח בצורה הרגילה. ישנם חולים סלקטיבים שבהם נשקול האם גישה לפרוסקופית תהא מועדפת, מדובר בעיקר בחולים עם ניתוחי בטן גדולים קודמים שהדבקויות בחלל הבטן אצלם יכולות להקשות על מהלך הניתוח, וכן חולים עם בעיות לבביות או ריאתיות קשות שניפוח חלל הבטן במהלך הניתוח עלול להכביד על התפקוד הלבבי והריאתי שלהם. עם זאת במקרים רבים ניתן להתחיל את הניתוח בצורה לפרוסקופית, ובמידה שנתקלים בבעיה – ניתן לעבור לצורה הפתוחה במהלך הניתוח.

האם ישנם סיבוכים אפשריים בניתוח זה?

הסיבוכים האפשריים בניתוח הלפרוסקופי אינם שונים מסיבוכים אפשריים בניתוחים פתוחים רגילים. סיבוכים, באופן כללי, הם דליפה ממקום חיבור המעי, זיהומים או דימומים.
לפני הניתוח מבצעים בד"כ הכנה של המעי עם שתית חומר משלשל. האשפוז נעשה ביום הניתוח או יום קודם. הניתוח אורך כשעתיים או יותר (תלוי באזור הגידול ובמשתנים הקשורים למנותח עצמו). משך אישפוז לאחר ניתוח לפרוסקופי של כריתת מעי גס נע בין שלושה ימים ועד שמונה ימים, שוב, תלוי בהיקף הניתוח, במנותח עצמו ובמהלך אחרי הניתוח.
ההחלמה לאחר האשפוז היא הדרגתית ואורכת מספר שבועות.

"ניתוחים בשיטה הלפרוסקופית"

כתבה מתוך עיתון "ביו + " מרץ-אפריל 2005

 

“ניתוחים בשיטה הלפרוסקופית” כתבה מתוך עיתון “ביו +” מרץ-אפריל 2005

להגדלה לחץ על התמונה

יש לכם שאלה ? כתבו לנו

בעמוד זה נכתבו 561 שאלות אישיות של גולשים, כל שאלה באתר מקבלת מענה מצוות הרופאים של הקבוצה לכירורגיה

561 שאלות גולשים בהמשך העמוד

יולי 27 יום שני , 2015 7:38 pm

חומרי טשטוש המשמשים בעת קולונוסקופיה

אצל אשתי בבדיקת דם סמוי נמצא דם סמוי 2/6, היא אמורה לעבור קולונוסקופיה.
היא אלרגית לחומר המשמר THIOMERSAL.
האם חומרי הטשטוש המקובלים בארץ לפרוצדורה הנ"ל כוללים THIOMERSAL.
במידה וכן מה האלטרנטיבה.

יולי 25 יום שבת , 2015 11:28 am

בקולונוסקופיה נמצאו 3 פוליפים מהם 1 בגודל 1.2מ"מ הפוליפים הוסרו ממצא בפתולוגיה שינויים ממאירים מדרגה נמוכה.

מה ההמלצות להמשך טיפול ,האם יש צורך בניתוח כדי לקחת טווח ביטחון או קיימת אפשרות אחרת? תודה

ד"ר שמואל אביטל

אין שום צורך בניתוח. יש צורך במעקב קולונוסקופיה מעקב בעוד שנה.


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
יולי 24 יום שישי , 2015 4:42 pm

תוספתן עם קרצינואיד

אני בן 28 ולפני חודש פלוס, עברתי ניתוח להוצאת התוספתן בשל חשש לדלת בתוספתן. כעת כשהגעתי לביקורת בבית החולים, נאמר לי ע"י הרופא כי על פי הבדיקה הפתולוגית לא הייתה דלקת, אך היה גידול קרצינואיד בגודל 0.6 ס"מ, הגידול היה שפיר ובקצה והשוליים של התוספתן נקיים, לדבריו אין לי ממה לחשוש כי הגידול הוצא בשלמות.
רציתי לשאול, האם יש לי צורך להיבדק, ולוודא כי אין לי גידולים נוספים.
והאם אני יכול להיות רגוע מבחינת תוצאות הפתולגיה, או שכדאי לקבל חוות דעת נוספת.
בנוסף יש לי מידי פעם מיחושים בצד שמאל של הבטן (באיזור הניתוח לפרוסקופיה) וכן כאבי גב, בנוסף היציאות שלי רכות עד מימיות, האם יתכן וזה מעיד על משהו או שזה עדיין סיפטומים מהניתוח
בתודנ מראש.

ד"ר שמואל אביטל

הרופא שבדק אותך צודק. מידי פעם מזהים גידולי קרצינואיד קטנים בתוספתן שנכרת. במידה והגידול מתחת לגודל של 1 ס״מ והשוליים תקינים אין שום צורך בבירור נוסף וזה לא מעלה סיכוי לממצאים אחרים.


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
יולי 21 יום שלישי , 2015 12:52 am

קולונוסקופיה

בבדיקה שעשיתי היום התגלה פוליפ בסיגמה 40 של 4 ממ" ונכרת
נשלחה דגימה פוליפ נוספ בסיגמה 28 4סמ' עם רגל עבה נלקחה ביופסיה ונאמר שהוא יוסר בניתוח
האם אוכל לקבל הסבר לג בי הפוליפים שנמצאו
מעקום התפשטות?
האם ניתן לקבוע מהתיאור סרטני או לא?
לפני כ 4 שנים עשיתי בדיקה דומה בעקבות דימום והיא יצאה תקינה
האם יכול להיות שפישלו בבדיקה הראשונה?

ד"ר שמואל אביטל

הפוליפ הראשון (4מ״מ) הוא חסר משמעות. הפוליפ השני צריך כמובן לצאת החוצה בניתוח. קשה להגיד אם יש ממאירות בפוליפ או לא. בכל מקרה מומלץ לעשות סיטי בטן ולהערך לניתוח. מדובר בכריתת מקטע מעי הנקרא סיגמא וחיבור המעי מחדש.


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
יולי 13 יום שני , 2015 1:48 pm

כאבים חזקים במשך כ חמישה ימים

השאלה שלי מימה הכאבים וחולשה והזעה לעתים קרובות וסבל נוראי עברתי בדיקות בבית חולים צילום הבטן ונאמר לי שלא ראו כלום בצילום אך בכל זאת במשך ארבעה ימים לאחר הבדיקה ממשכים הכאבים חזקים ונחלשים אחרי כשעה הפסקתי לעבוד כי לא מסוגל לעבוד

ד"ר שמואל אביטל

קשה לדעת יש אלף סיבות אפשריות... הכי סביר זה זיהום כלשהוא במערכת העיכול. אם הכאבים לא יחלפו בימים הקרובים כדאי להיבדק שוב.


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר

שאלות נוספות בנושא: גידולי המעי הגס


הקבוצה לכירורגיה מתקדמת מאמינה ביחס אישי לכל מטופל לכן, באתר זה הקדשנו אזור מיוחד לשאלות שלכם. הנכם מוזמנים לשאול אותנו שאלות בנוגע לטיפולים השונים שמבצעת הקבוצה.

נושא השאלה

השאלה

שם

לא יוצג באתר

דואר אלקטרוני

לא יוצג באתר

טלפון

לא יוצג באתר

תנאי שימוש

באתר מתפרסמות שאלות שמקורן בגולשי האתר. שאלות אלו מתפרסמות באיזור המיועד לכך, בתחתית העמודים. אנו מעודדים את שאילת השאלות, תוך השתתפות פעילה של גולשי האתר. יחד עם זאת, בכדי למנוע ניצול לרעה של האפשרויות העומדות בפני הגולשים, אנו רשאים לבדוק את השאלות ואף למחוק אותן במידת הצורך. האחריות הבלעדית לשאלות חלה על הגולשים ששאלו אותם והגולשים מתחייבים שלא להעלות שאלות פוגעות בפרטיות, בצנעת הפרט, בזכויות יוצרים ובחוקי מדינת ישראל. האתר רשאי לסרב לפרסם את השאלות או למחוק לאלתר את תוכנן. האתר מפרסם את נושא השאלה והשאלה. האתר לא מפרסם את שם הכותב, כתובת הדוא"ל או הטלפון. בנוסף, האתר רשאי למנוע מהגולש לפרסם שאלות נוספות בעתיד. השאלות באתר יהיו חשופות לכלל משתמשי האינטרנט לכן אין לפרסם פרטים אישיים בתוכן השאלה! תשובות הרופאים אינן תחליף להתייעצות עם רופא מומחה.

יש לאשר את תנאי השימוש לפני השליחה