מה הוא כיס המרה?
כיס המרה ממוקם בבטן הימנית העליונה מתחת לכבד. תפקידו של כיס המרה הוא לאחסן ולרכז את נוזל המרה המיוצר בכבד ולהזרימו אל המעי בזמן האכילה. המרה עוזרת בפירוק השומנים ומאפשרת להם להיספג לגוף ביתר קלות. שינויים בהרכב הנוזל המרתי עלולים לגרום למרה להיות סמיכה יותר, תהליך המביא ליצירת אבנים בכיס המרה. אבנים בכיס המרה אינן נדירות. קרוב ל10%-20% מהאנשים יפתחו במהלך החיים אבנים בכיס מרה אולם רק מיעוט מהם (1%-2%) יפתחו תסמינים הקשורים לאבנים. תפקידו של כיס המרה הוא לאחסן ולרכז את נוזל המרה המיוצר בכבד ולהזרימו אל המעי בזמן האכילה. המרה עוזרת בפירוק השומנים ומאפשרת להם להיספג לגוף ביתר קלות.
(לקריאה נוספת על כיס מרה באתר ויקידפיה)
למי יש סיכוי יתר לפתח אבנים בכיס המרה?
נשים נוטות לפתח אבנים בכיס מרה בשכיחות של עד פי 3 מגברים. אולם יש לזכור שהגיל לא עושה חסד גם עם גברים ובגילאים מבוגרים שיעור התפתחות אבנים בכיס מרה עולה גם אצל גברים, אם כי עדיין בשיעור מעט נמוך מנשים.
גורם סיכון נוסף להתפתחות אבני מרה הוא ירידה חדה במשקל. כ-30%-40% מאנשים שירדו באופן משמעותי במשקל תוך זמן קצר אם בעקבות דיאטה חריפה או בעקבות ניתוח להורדת משקל יפתחו אבנים בכיס המרה.
בנוסף קיים גם מרכיב תורשתי וישנה נטייה מוגברת להתפתחות אבנים במשפחות מסוימות.
תסמינים של אבנים בכיס מרה
אבני מרה יכולות לגרום למגוון של סימפטומים. הביטוי הקליני שכיח ביותר הינו התקפים של כאבים בבטן ימנית עליונה בעיקר אחרי אוכל. הכאבים יכולים להימשך בין דקות לשעות. הסיבה לכאבים היא אבן שחוסמת את מוצא כיס המרה. כאשר האבן לא משתחררת הדבר יכול להוביל לזיהום בכיס המרה הדורש אשפוז, טיפול אנטיביוטי ולעיתים ניתוח דחוף. מצבים נוספים היכולים להיגרם עקב אבני מרה הם דלקת של הלבלב וצהבת.
גם סימפטומים לא ספציפיים כגון כאבי בטן לא ממוקמים, אי סבילות לאוכל שומני, הפרעות בעיכול ועוד יכולים להיגרם על ידי אבנים בכיס המרה.
"אבנים שקטות" הן אבנים שלא גורמות סימפטומים ולא דורשות התייחסות טיפולית.
כיס מרה שהוצא בניתוח מלא באבנים
יש לכם שאלה ? כתבו לנו
אבחנה וטיפול
אבנים בכיס מרה מאובחנות ע"י בדיקת אולטרא-סאונד.
הטיפול באבני מרה סמפטומטיות הוא ניתוחי. בניתוח נכרת כיס המרה עם האבנים שבתוכו.
בעבר ניתוחים אילו בוצעו ע"י פתיחת הבטן. הדבר היה כרוך בכאבים מרובים, אשפוז ממושך וסיבוכים בפצע הניתוח. כיום אנו מבצעים את הניתוח בשיטה הלפרוסקופית. הניתוח מתבצע בהרדמה כללית ללא פתיחה פורמלית של חלל הבטן.
ההתאוששות לאחר ניתוח כריתת כיס מרה בצורה לפרוסקופית היא מהירה ובד"כ מדובר באשפוז של יום אחד. רמת הכאבים היא נמוכה מאחר ואין פתיחה של דופן הבטן והצלקות הן מינימליות. תהליך ההחלמה הוא מהיר ומנותחים רבים יכולים לחזור לעבודה לאחר מספר ימים.
שיעור ההצלחה של כריתת כיס מרה בצורה לפרוסקופית הוא מעל 95%. בשיעור נמוך של המקרים, קשיים במהלך הניתוח הלפרוסקופי יכולים להוביל לפתיחת הבטן וביצוע הניתוח בדרך השמרנית.
הסיבוך הכי משמעותי בניתוחים מסוג זה הוא פגיעה בדרכי מרה. סיבוך זה אינו שכיח אך מחייב ניתוח לתיקון הפגיעה.
שתי אבני מרה מסוג אחר
לאחר הניתוח
מכיוון שכיס מרה הוצא מהגוף מיצי המרה עוברים באופן ישיר אל המעי. אנשים לאחר כריתת כיס מרה חיים בצורה רגילה לגמרי ואף לא נזקקים לשינוי בהרגלי האכילה. מיעוט מצומצם עלול לסבול לסירוגין משילשולים.
"באיזה כיס מרה מתתרות יותר אבנים?"
כתבה מתוך עיתון "בריאות נשים " דצמבר 2006
להגדלה לחץ על התמונה
יש לכם שאלה ? כתבו לנו
יש לכם שאלה ? כתבו לנו
589 שאלות גולשים בהמשך העמוד
3 פוליפים קטנים בכיס מראה
פתולוגיה של כיס מרה
פוליפ בכיס המרה
לאחר כריתת כיס מרה
כאהים לאחר ניתוח כריתת כיס מרה
שאלות נוספות בנושא: כריתת כיס מרה
לחצו על הלינקים וצפו בשאלות של גולשים בנושאים השונים