פוליפים הם גידולים שפירים הצומחים מהשכבה הפנימית של המעי (שכבת הרירית אל תוך חלל המעי).
כאשר הם קטנים הם נראים כבליטות קטנות על פני רירית המעי וכאשר הם גדלים חלקם מפתחים מעין גבעול וחלקם יישארו צמודים לרירית המעי ללא גבעול.
פוליפים במעי הגס וברקטום אינם גורמים לסמפטומים ברוב המוחלט של המקרים. במקרים לא שכיחים הם יכולים לגרום לדימומים ולחסימות מעי. המשמעות העיקרית של פוליפים היא העובדה שהם יכולים להפוך במשך הזמן, בד"כ בתהליך של מספר שנים, לגידולים ממאירים ולכן חשוב להסירם בעודם קטנים. ישנם פוליפים שכבר מכילים תאים ממאירים (פוליפים ממאירים). הסיכוי לממאירות בפוליפים קשור לגודל הפוליפ ועולה כאשר גודלו של הפוליפ עולה על 1-2 ס"מ.
תמונה שצולמה בקולונוסקופיה המראה פוליפ קטן
פוליפים יכולים להופיע כפוליפ בודד במעי או מספר פוליפים ויש מחלות משפחתיות בהן יש התפתחות של מספר רב מאוד של פוליפים על פני רירית המעי הגס. השכיחות של הופעת פוליפים במעי הגס עולה מעל גיל 50. כמו כן הסיכון להתפתחות פוליפים תהא גבוהה באנשים שהיו להם בעבר פוליפים או שלמישהו מבני משפחתם היה פוליפ או גידול ממאיר של המעי הגס.
כיצד מאבחנים פוליפים ?
פוליפים מאובחנים לרוב בעזרת קולונוסקופיה. אמצעים נוספים הם צילום בריום של המעי הגס או קולנוסקופיה וירטואלית. מאחר והפוליפים לרוב אינם גורמים לסמפטומים הם מאובחנים לרוב בבדיקות שגרתיות של המעי הגס.
יש לכם שאלה ? כתבו לנו
מי צריך לעבור בדיקה שגרתית של מעי גס ?
עקרונית כל אדם מעל גיל 50 צריך לעבור בדיקת סקר כלשהי של המעי הגס וכדאי לפנות לרופא המשפחה לצורך זה. בנוסף במידה וישנו בן משפחה עם אבחנה של פוליפים או גידול במעי מומלץ לבצע בדיקה של המעי הגס.
כל פוליפ המאובחן צריך לעבור כריתה. ברוב המקרים הכריתה נעשית במהלך בדיקת הקולונוסקופיה. בדיקה זו סוקרת את המעי הגס בעזרת סיב אופטי המוכנס דרך פי הטבעת.
מתי צריך לנתח ?
כאשר מדובר בפוליפים גדולים או שטוחים שלא ניתן להסיר אותם ע"י קולונוסקופ נדרשת התערבות כירורגית. השיטה המועדפת היום לכריתת פוליפים בניתוח היא השיטה הלפרוסקופית. בשיטה זו אנו מבצעים את הניתוח ללא פתיחה משמעותית של הבטן. הניתוח מתבצע בהרדמה כללית כאשר אזור המעי הגס המכיל את הפוליפ נכרת יחד עם הפוליפ. קצוות המעי הנכרת עוברים איחוי מחדש. ניתוח כזה דורש אשפוז של מספר ימים ובהמשך החלמה של כשבועיים.
יש לכם שאלה ? כתבו לנו
433 שאלות גולשים בהמשך העמוד
ממצאים היפודנסיים בקולון וברקטום
היי בת 28 סובלת כל הזמן מעצירות בעקבות משככי כאבים עם תקופות של שלשולים קשים נשלחתי לבדיקת CT בטן ואגן עם חומר ניגוד בתוצאות כתוב שלאורך כל הקולון יש ממצאים היפודנסיים חלקם עם צפיפות גבוהה מאוד 3000 HU ממצאים דומים ברקטום. השאלה היא מה זה ? אני ממש סובלת מכאבי בטן בצד שמאל כמוכן יש כאבים ממש קשים בזמן יציאות . (ברקע יש אנדומטריוזיס שטחי שמאובחן בניתוח אך הוא לא נמצא בקולון או ברקטום). חשוב להגיד שלפני ה CT עשיתי הכנה עם חוקנים יום לפני הבדיקה לפי בקשת הגסטרו ורופא המשפחה.
תודה רבה רבה
קולונוסקופיה וירטואלית
שלום רב
בת 38. ביצעתי קולונוסקופיה וירטואלית. צוין בסיכום כי המעי מפותל מאד, וכן כי ההכנה ההייתה מעט לקויה ונצפו שאריות צואה נוזלית בקולון המשנות את מיקומן עם שינוי תנוחה. לא נמצאו פוליפים והבדיקה הייתה סה"כ תקינה. האם יש צורך לבצע בדיקה חוזרת בגלל ההכנה הלקויה? בנוסף, מה יכולות להיות הסיבות להכנה לקויה? פעלתי עפ"י כל ההנחיות
תוצאת פתולוגיות.
פוליפ במעי הגס
שלום רב, אני בן 44, עם רקע של סרטן במעי הגס לאבי (בן 82) שעבר בהצלחה כריתה חלקית לפני 6 שנים.
אני מבצע מאז בדיקות מעקב קולנוסקופיה, האחרונה בוצעה לפני שנה, בבדיקה זאת הוסר פוליפ אחד אבל לדברי הרופאה היא בטעות לא הצליחה להוציא אותו ועל כן במקום לבצע מעקב נוסף בעוד 5 שנים אמרה לי לשוב עוד 3 שנים.
שאלתי האם עצם העובדה שפוליפ נחתך אבל לא הוצא מהגוף יכולה להוות בעיה?
תודה רבה
שאלות נוספות בנושא: פוליפים במעי הגס
לחצו על הלינקים וצפו בשאלות של גולשים בנושאים השונים